vrijdag, 30 september 2022

Review bedrijfsbezoek BRUNS

Op woensdag 11 april waren we te gast bij BRUNS in Rijksmonument De Ploeg. Velen van ons hadden al eerder de kans gehad om dit bijzondere gebouw te bekijken en daarom stond deze avond vooral in het teken van BRUNS en de ontwikkelingen binnen het bedrijf.

Jan Burgmans had vanavond twee petten op: zowel die van BOC-voorzitter als die van directeur van BRUNS. Nadat Jan iedereen welkom had geheten en mede-directieleden Tinie, Bo en Pim en aan ons had voorgesteld,  konden we genieten van een prachtige bedrijfsfilm over een van de grootste projecten die BRUNS heeft mogen verzorgen: het Militair Museum in Soest; een museum dat wij bijna twee jaar geleden tijdens ons jaarlijkse uitstapje hebben bezocht. Vervolgens toonde hij ons een filmpje over de geschiedenis van De Ploeg, beginnend bij de bouw in 1958 tot aan de Stijlparade afgelopen zomer.

Meer dan maquettebouw

Jan en Tinie dragen langzamer maar zeker de leiding over aan zonen Bo en Pim en dus was het aan Bo om iets te vertellen over de ontwikkelingen binnen BRUINS. BRUNS is een multidisciplinaire organisatie en doet meer dan ‘alleen maar’ exposities inrichten. Zo hebben zij inmiddels een eigen glasafdeling ‘B. Glas’ waar zij alle soorten vlakglas kunnen bewerken en verwerken voor hun eigen vitrines, maar ook voor bedrijven buiten de museale wereld. Een ander onderdeel van BRUNS is ATA-TECH dat gespecialiseerd is in het leveren en aansturen van alle benodigde hardware, zoals  beamers, computers, geluid en verlichting; voor musea, maar ook voor boardrooms, kantoren en horeca. Op de oude locatie aan de Stökskesweg wil BRUNS ‘B. ENGINEERING’ oprichten. Dat moet een multidisciplinair engineeringbureau worden, dat bedrijven kan ondersteunen in het voorbereiden en engineeren van hun producten en productieprocessen.

Veranderingen binnen de organisatie

Ook intern is de organisatie flink op de schop gegaan. Na een niet zo succesvol 2016 zijn (vooral) Bo en Pim gaan kijken waar het precies misging en wat er dus beter kon. Van een ‘top down’ organisatie is BRUNS de afgelopen twee jaar veranderd in een ‘bottum up’ organisatie, waarbij de belangrijkste verandering is dat zij nu werken met vijf teams waarin (nagenoeg) alle disciplines vertegenwoordigd zijn. Die teams hebben een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid en doordat de lijnen nu erg kort zijn en er dagelijks wordt overlegd, loopt het proces veel beter. En dat leidt weer tot betere resultaten en meer werkplezier. En toch zijn Bo en Pim nog niet helemaal tevreden en blijven zij zoeken naar mogelijke verbeterpunten.

Na de presentatie van Bo zijn we in drie groepen uiteen gegaan om het bedrijf zelf te bekijken. Op dit moment werkt BRUNS hard aan de inrichting voor een nieuw te openen museum in Heilbronn en voor een expositie in het diamant- en zilvermuseum in Antwerpen. Het was indrukwekkend om op de verschillende afdelingen te zien wat er geproduceerd en bedacht werd. Na afloop vertrok iedereen richting De Gouden Leeuw om onder het genot van een drankje nog even na te parten over deze avond. Wij bedanken de familie Burgmans hartelijk voor de gastvrije ontvangst.

Deel dit artikel

152Review bedrijfsbezoek BRUNShttps://www.bergeijkseondernemersclub.nl/review-bedrijfsbezoek-bruns/

Onze leden