vrijdag, 30 september 2022

Fred Das van Dhatec: ondernemer van het jaar 2015

Tijdens het Ondernemerscontact van dinsdag 17 maart 2015 werd de “Ondernemers van het jaar” verkozen. Alweer voor de 7e keer!

In een volle Kattendans werd dinsdagavond 17 maart tijdens het OndernemersContact Bergeijk voor de zevende keer de Ondernemer van het Jaar uitgeroepen. Genomineerden waren Chaya van Vlokhoven (Rensis Zorg), Fred Das (Dhatec) en Wil en Marleen Daris (Hotel De Postelhoef).

De jury heeft de onderscheiding Ondernemer van het jaar 2014 toegekend aan Fred Das. Deze ondernemer in hart en nieren denkt vanuit de klant, heeft continu aandacht voor innovatie, reist de hele wereld over, is betrokken bij zijn personeel en heeft hierdoor een uniek bedrijf opgebouwd.

Van nul af opgebouwd
Fred Das is 23 jaar geleden met zijn vrouw Franca het bedrijf Dhatec gestart. Het eerste product was een stalen ring om de lasranden van buizen te beschermen. De eerste jaren maakte hij alles zelf en bezorgde zelf de producten bij de klanten. De eerste grote klant zat overigens in Finland.
Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een internationale speler voor producten op het gebied van veilig transport en opslag van buizen met behoud van kwaliteit. Het productengamma breidt zich steeds uit. Deze producten vinden hun weg over een groot deel van de wereld.

Producten
Dhatec ontwikkelt zijn producten zelf. Het gaat voor een belangrijk deel om afdichtingen voor buizen, zodat deze niet beschadigen tijdens opslag of transport.
Maar ook om materialen om de buizen veilig op te slaan of te vervoeren. Hiervoor is ‘System 88’ ontwikkeld. Recent is bijvoorbeeld een kap ontwikkeld die ademend en tegelijkertijd waterdicht is; een uniek product dat in samenwerking met Ten Cate tot stand is gekomen. Door deze samenwerking wordt gebruik gemaakt van elkaars sterktes, wat leidt tot een optimaal product.

Internationaal
Dhatec richt zich op de gehele pijpleidingindustrie, vooral voor gas en water. De producten van Dhatec gaan dan ook ongeveer de hele wereld over. Het bedrijf levert producten aan ongeveer 700 klanten in 95 landen. Fred is zelf vaak in het buitenland te vinden, van Japan tot Irak. Ook is Fred Das betrokken geweest bij ‘Dutch Energy Solutions’. Hierbij wordt advies gegeven aan de landelijke overheid waar handelsmissies naartoe kunnen gaan. Tekenend is dat de website van Dhatec standaard in het Engels is.

Focus op proces van klant
Dhatec wil oplossingen ontwikkelen voor problemen en knelpunten van zijn klanten. Hierbij wordt gekeken naar het gehele proces van productie van de buis tot het moment dat deze in de grond gaat (‘task environment’).
De producten en de aanpak van Dhatec zijn uniek. Er zijn slechts enkele bedrijven die zich richten op dezelfde nichemarkt. Juist door te focussen op deze nichemarkt heeft Dhatec een geweldige kennis hierover kunnen opbouwen.

Innovatie
Onderzoek en innovatie zijn enorm belangrijk voor Dhatec. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe producten, die het proces van transport en opslag van pijpleidingen nog beter en veiliger maken. Fred Das durft het risico te nemen om te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Alle producten kennen een hoge mate van kwaliteit en worden uitgebreid getest. Het product ‘System 88’ is bijvoorbeeld ontstaan na een ongeluk met een trein, geladen met buizen. Bij het transport werd meestal hout gebruikt tussen de buizen. Fred Das heeft een kunststof product ontwikkeld, dat op termijn een veel betere kwaliteit behoudt.

Personeel
In 2004 is Fred Das uitgeroepen tot ‘Beste baas van Nederland’. Dit geeft mede aan op welke wijze Fred omgaat met zijn personeel. Hij is ervan overtuigd dat goed, gemotiveerd personeel van essentieel belang is voor zijn bedrijf.

Maatschappelijk betrokken
Dhatec sponsort diverse verenigingen en evenementen in onze gemeente. Dit nauwelijks vanuit het oogpunt van reclame (de klanten van Dhatec zijn immers niet in de buurt), maar vanuit het oogpunt van maatschappelijke betrokkenheid.

Toekomst
Fred Das heeft per 1 januari 2015 zijn bedrijf verkocht aan het Canadese bedrijf ShawCor. Dit is een wereldwijde marktleider in o.a. pipe coating maar ook in logistiek en opslag van pijpleidingen. Het bedrijf werkt daarmee in hetzelfde marktsegment als Dhatec, maar met een uitgebreide vertakking over de gehele wereld. Voor Dhatec is het een unieke kans om zijn producten via het logistieke netwerk van ShawCor af te zetten en zelf de innovatieve activiteiten te continueren. Een strategisch weloverwogen zet, waardoor het bedrijf in de toekomst op een verantwoorde wijze verder kan groeien.

Voorgangers
Het komende jaar mag Fred Das de Ondernemersaward, gemaakt door de vorig jaar overleden Bergeijkse kunstenaar Willem Loos, een plekje op het kantoor van Dhatec geven. Voorgangers van hem zijn:

2009: Jan Burgmans, Bruns
2010: Gerard van Keulen, Putse Hoeve
2011: Louis Vosters, Wilvo
2012: Adriaan van Heeswijk, Bakkerij van Heeswijk
2013: Sandra Bottram-de Louwere, Puckababy
2014: Familie Martens, Camping De Paal

Deel dit artikel

96Fred Das van Dhatec: ondernemer van het jaar 2015https://www.bergeijkseondernemersclub.nl/fred-das-van-dhatec-ondernemer-van-het-jaar-2015/

Onze leden