Bijeenkomst stimuleert ondernemers tot samenwerking op het gebied van energietransitie

Woensdag 20 april werd bij Wilvo op bedrijventerrein Waterlaat in Bergeijk een ontbijtbijeenkomst georganiseerd met het thema “Wat betekent de energietransitie voor jou als ondernemer”. Veertig aanwezigen woonden de zeer geslaagde bijeenkomst bij waar Gemeente Bergeijk, KOP, Enexis, Wilvo en Scholt Energy aan het woord kwamen. Ook was er een bijdrage door leerlingen van het Rythovius college. Noralie Menting en Lou-Anne Aidam startten de bijeenkomst door de situatie waar de wereld in verkeert toe te lichten. Deze indrukwekkende introductie had betrekking op de grootste uitdaging van de eeuw: de klimaatcrisis.

‘Tot nu toe doen we het slecht. Dit is waarschijnlijks niks nieuws voor jullie. Maar onze planeet is op weg naar een temperatuursverhoging van 2,4 graden Celsius in 2100, terwijl het kantelpunt al op de 2 graden ligt’, gaf Lou-Anne aan. Noralie: ‘Schuif het niet op naar je latere zelf en al helemaal niet aan de mensen na jou. Het is voor ons, jullie kinderen en jullie kleinkinderen belangrijk dat we niet alleen denken aan winst op de korte termijn, maar ook aan geluk in de toekomst.’ De ondernemers werden na deze indringende woorden geprikkeld om aan de slag te gaan en energietransitie te zien als een kans om te verbeteren en te innoveren. De huidige netwerkcongestie en de afname schaarste waar in de nabije toekomst sprake van is in deze regio, dwingen nog eens extra tot actie.

De conclusie van de ochtend werd de klok van 10 gezamenlijk gedaan: het is van belang om NU samen in actie te komen en slimme technische oplossingen voor bedrijventerreinen te bedenken. Aanwezigen opperden om gezamenlijk een accu aan te schaffen of te onderzoeken of piekverbruiken ingezet kunnen worden voor andere gebruikers. KOP faciliteert en ondersteunt de ondernemers, samen met gemeente Bergeijk, om de technische data van bedrijventerrein de Waterlaat te verzamelen. Deze pilot is mede mogelijk gemaakt dankzij het stimuleringsfonds van MRE, waarbij ook de Kempengemeenten, Alius en KOP ondersteunen. De resultaten van dit pilot onderzoek bieden een basis, waarmee ook de andere Kempische bedrijventerreinen geanalyseerd kunnen gaan worden. Fontys-stagiaires Bram van de Pas en Maarten Bogers gaan in gesprek met de Bergeijkse ondernemers om hen te ontzorgen en het aanleveren van informatie te vergemakkelijken. Op donderdagochtend  2 juni vindt een volgende bijeenkomst plaats waarbij de geanalyseerde gegevens ingezet zullen gaan worden om een gezamenlijk plan te maken voor de Waterlaat. Met de nadruk op gezamenlijk, want daar zijn we goed in in de Kempen: in samenwerken!

Ondernemers die deel willen nemen aan het project kunnen contact opnemen met het KOP via een e-mail aan info@hetkop.nl

Blijf op de hoogte!

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten van het BOC.